Useful

In this house the beauty of simplicity adds points

In this house the beauty of simplicity adds points

Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo

The integral rehabilitation of this house in Petrer, Alicante, by the team of Pablo Muñoz Payá Arquitectos, is one of those projects that surprise by the master distribution of the new spaces; for the careful use of light; and for the choice of materials that are committed to sustainability.

Related content A sustainable house on the Redonda beach! Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo

The existing building occupied an area of ​​138 square meters, 19 of which correspond to a porch. By regulation, this area could not be extended, so the project should be based on an exact alteration of the existing building.

Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo

The rectangular perimeter went from a simple distribution to a flexible one, structured in three longitudinal stripes, and in three transversal ones.

"one of those projects that surprise by the master distribution of the new spaces"

This order of the spaces is achieved by placing the bathrooms and kitchen furniture as central and exempt pieces, thus delimiting the rest of the areas.

Related content The current kitchens: technological and sustainable Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo

Longitudinally, the three stripes correspond to a first day area in contact with the porch (which is in turn the main entrance of light of the house) containing living room, dining room and kitchen, an intermediate with bathrooms and two bedrooms, and a final with the bedroom of marriage, bathroom and office.

Related content A sustainable house Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo

The spaces dialogue with each other marked by an indoor unit, a kind materiality, and a careful work with natural and artificial light.

It also highlights the search for simplicity, using a minimum number of materials needed to conceive a practically bichromatic house, between an intense white and the brown tone of the wood and the pavement.

Related content Safe and sustainable enclosures and windows Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo

The powerful front porch connected to the day area and facing south, has a sloping roof gable closed by a brise soleil of mobile panels that allow solar incidence control.

"It also highlights the search for simplicity, using a minimum number of necessary materials"
Related content Raw House: A naked and sustainable house Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo

The other two transverse strips corresponding to the bedrooms, have a sawtooth cover that optimize the entry of light and the air conditioning of the rooms.

Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo Milena Villalba and Santiago Vicente Calvo

HOUSING PLAN

Pablo Muñoz Payá Arquitectos

//www.munozpaya.com